Правителството не смята да обезщети хилядите пенсионери, които останаха без

...
 Правителството не смята да обезщети хилядите пенсионери, които останаха без
Коментари Харесай

Кабинетът зачеркна ощетените пенсионери

 Правителството не счита да обезщети хилядите пенсионери, които останаха без записаното в закона нарастване на пенсиите от юли поради гафа с индексацията тази година. Социалният министър Бисер Петков разгласи, че няма съображение за сходна стъпка, тъй като в тази ситуация всичко е законно и изрично не ставало дума за неточност на Национален осигурителен институт. Въпреки това следващата година казусът щял да бъде оправен и всички ще получат нарастване. 

В сряда от въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Милко Недялков се разбра, че хиляди пенсионери не са получили обещаната индексация на пенсиите с 2.4% от 1 юли. Тогава общественият министър призна за казуса с половин уста, само че не беше квалифициран с никакви детайлности какви и какъв брой пенсии са наранени. Вчера на изключителна конференция беше обявено, че 4900 пенсионери с пенсия към 257 лева не са получили и стотинка нарастване през юли. Има и хора, които са получили някакво нарастване, само че по-малко от записаното в закона 2.4%. Колко са те, от Национален осигурителен институт не оповестиха, тъй като сега правели разбор. Не се знае и на какъв брой възлиза общо " вредата ", само че евентуално става въпрос за смешна сума за бюджета, като се има поради минималният размер и на пенсиите, и на нарастването. За ощетените обаче всеки лев е жизненоважен. За съпоставяне - нарастването единствено на минималната пенсия коства 100 млн. лева

Както " Сега " писа, казусът се прояви при смяната на метода, по който се индексират пенсиите. От тази година швейцарското предписание се ползва не непосредствено върху размера на пенсията, а върху коефициента за всяка година застрахователен стаж. Така той стана от 1.1 на 1.126. " Национален осигурителен институт е приложил тъкмо настоящия закон за пенсиите, не е позволена неточност. Но има и малцина хора, при които пенсиите нямат действително нарастване. Това се отнася до тези, които през 2006 година са получили наново нарастване - тогава е обещано в допълнение нарастване на най-ниските пенсии, които в същото време са лимитирани по мярка, и това се отнася до 4900 пенсионери. Това са пенсионери, които във времето са били по някакъв метод облагодетелствани. Има подадени малко тъжби в Национален осигурителен институт - към 160. Компенсация за тях не се планува, тъй като нямаме законово съображение да ревизираме тези числа ", съобщи общественият министър. Той и управлението на Национален осигурителен институт 4 месеца не са сметнали за належащо да отговорят на пострадалите и да обяснят обществено проблема. 

Управляващите не престават да акцентират неуместна причина за недоразумението. Според тях става дума за разпореждане от 2006 година, с което тогава кабинетът усилва някои минимални пенсии за повторно в границите на онази година. Тогава е записано, че пенсиите до 120 лева се усилват еднократно с 5%, а сред 120 и 150 лева - с 4%, само че е комплициран таван на двете нараствания - надлежно от 124.80 лева и от 150 лева Този таван важи за тогавашното еднократно нарастване на пенсиите. Защо 11 години по-късно Национален осигурителен институт продължава да съблюдава това разпореждане, не е ясно. На процедура това значи, че за някои пенсии се е задействал таван, неочакван в Кодекса за обществено обезпечаване, което е нелегално.

Според Петков обаче постановлението било в действие, тъй като не било анулирано, и юристите на министерството обяснили, че то трябвало да се съблюдава. Той твърди, че не е било допустимо да се планува зародилият проблем. Министърът не съумя да отговори има ли други скрити сходни ограничавания на пенсиите из нормативните документи. " Историята на пенсиите е много комплицирана, неразбирателства се получават при преизчисляването. Става дума за преизчисляване на пенсии отпреди 20-30-40 година обратно и това постоянно е обвързвано с опасности ", разяснява той. И посочи, че при предходното преизчисление през 2007-2008 година също е имало много изненади и към половината пенсии са се оказали на същия си размер. Само че тогава това отклоняване беше оповестено обществено и хората бяха обезщетени.

Липсата на дадено нарастване за хиляди пенсионери през вчерашния ден не заслужи вниманието нито на премиера Бойко Борисов, нито на съдружните му сътрудници Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, които другояче не пропущат да акцентират " заслугите " си за приходите на възрастните хора.
segabg.com
Виж всички публикации от Десислава Колева-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР